20 iunie 2010

Din categoria “Arhiva” (1)

Mi-as dori sa pot spune ca e reteta veche a bunicii, transmisa prin viu grai si cu mare taina. Insa bineinteles ca nu e asa. E a unui domn pe care il apreciez foarte mult. Si pe care il cheama David Lebovitz.In schimb e cit se poate de gustoasa. Savuroasa. Imbietoare. Nici nu stiu cum sa va povestesc mai bine despre ea. Despre reteta.

Probabil ca oboseala de peste zi este ce raspunzatoare pentru lipsa de inspiratie care ma va face sa trec direct la subiect.

250 g unt moale

150 g zahar alb

150 g zahar brun

2 oua

300 g faina

1 lingurita de bicarbonat de sodiu

1 lingurita de sare

alune de padure macinate; nuci;fistic;migdale;nasturasi de ciocolata, stafide…

Cam asta e reteta succesului garantat pentru un companion de nadejde al cestii de cafea fierbinte si aromata. Sau a bulgarilor de inghetata de iaurt cu visine. Sau pur si simplu ca niste cookies aromate demne de a marca o copilarie fericita.

Se bate untul spuma, alaturi de zaharul alb si cel brun. In care ordine doriti voi. La etapa aceasta eu strecor si doua linguri de esenta de vanilie , pentru ca nu imi permit sa iau pastai de vanilie :)

Se adauga ouale, unul cite unul, pina cind consistenta amalgamului devine si mai spumoasa, astfel incit ca se poate trece la etapa in care faina ajunge in vasul robotului, lingura dupa lingura.

Cind toate acestea s-au transformat intr-o coca cu identitate, e rindul alunelor de padure macinate, a nucilor, stafidelor, migdalelor, stafidelor si nasturasilor de ciocolata sa isi intre in drepturi.  Nu v-am spus despre cantitati legate de acestea, pentru ca inclin sa las libertatea de a alege tuturor.  Ma ales cind vine vorba de delicatese.

IMG_4662

Cam asa ceva rezulta in urma tuturor zbaterilor odiseice ale paletelor mixerului din robotul pe care presupun ca il detineti. Apetisant, nu? :)

Se presara faina pe suprafata de lucru si intreaga cantitate de aluat se imparte in patru bucati pe care cu ajutorul fainii le modelam in forma cilindrica, le punem in folie alimentara si le asezam cu grija in frigider. Unde, daca aveti rabdare :) le lasati macar 2 ore.

160 grade in cuptor. Se feliaza minunatele cookies, se aseaza in tava care are deja hirtie de copt in ea si… se asteapta. Pina prind culoare in obraji.

Exista si varianta in care , odata racite, se pot pastra in cutii metalice sau de carton , pentru consum ulterior :)))))))

IMG_4681

Riiight!

Enjoy!

IMG_4672 IMG_4673 IMG_4677 IMG_4679

Niciun comentariu: