25 ianuarie 2012

Tanti mama lu’ Irina!

 

desi nu era o urgenta care sa solicite SMURD-ul  ( si sa speram ca nici nu va deveni una! ), a fost totusi cit p-aci sa o dau in bara cu promisul si netinutul de cuvint. Alambicata-mi introducere face referire la faptul ca am dat de stire ca voi posta reteta/tele de tarta, astfel incit cursul rezultatelor privind glicemia familiei Stoenescu sa cunoasca un trend ascendent. ( Pfuai, ce destept pot sa par atunci cind folosesc cuvinte din astea! Iubesc neologismele! ).

Numai ca, adincindu-ma in lectura unor treburi interesante ( aici iar trebuia sa ma aplaudati pentru preocuparile mele intelectuale ) am fost la un pas de a uita de promisiune. Va dati seama ca ar fi fost grav! Nici nu va imaginati cit de grav! Laconic! Draconic! Si alte cuvinte care se termina in “ic”…

Gata!!! Trecem la scris! Intrucit e curs si teorie, o sa fiu sec si mai putin cu poze. Cine e interesat , isi poate nota… Sau face un bookmark la postarea asta si traieste linistit, la gindul ca are mereu la indemina un aluat rapid de tarta, ce poate fi folosit in diverse situatii. Inclusiv in cele de criza.

Ingrediente: 125g unt, 100g zahar, 250g faina si 1 ou. Atit. E suficient pentru a obtine rezultate superbe, cu munca relativ putina.

Amestecam ingredientele umede mai intii. Cred ca nici nu trebuia sa va spun asta. Ma rog, o sa sariti in sus si o sa imi spuneti ca nu prea vedeti unde e umezeala aici, dar ma bazez ca nu o sa comentati la fel de mult ca Irina, asa ca veti trece pur si simplu la amestecat ( robot sau cum doreste caprioara! ) untul cu zaharul, dupe care se adauga oul. Toata chestia asta cremoasa are parte de faina, pina la omogenizarea completa si obtinerea unui aluat decent. Ma bazez ca vorbesc cu specialisti Smile deci nu o sa insist cu privire la consistenta si umiditate.

Treaba e ca veti pune aluatul al frigider pentru o jumatate de ora. Poate chiar patruzeci si cinci de minute ( in conditiile in care nu biziie vreun bondar prin jur ). Daca arde, atunci puteti folosi varianta inginereasca de introducere in congelator pentru 15 minute.

Dupa epuizarea oricaruia dintre acesti timpi, se scoate aluatul de la rece si se intinde cu minutzele in forma de tarta, pina arata fremos-fremos…

Setam temperatura de coacere la 160 grade celsius si punem tarta la copt, dar nu inainte de a face ceva important : se pune o hirtie de copt peste aluat, iar peste ea ceva care sa asigure o coacere corecta si uniforma. Eu, de exemplu folosesc niste fasole uscata.

Dupa 15-20 minute ar trebui sa avem o forma de tarta rumena, care sa poata fi umpluta si ornata cu toate minunatiile…

IMG_4787IMG_4800IMG_5521IMG_5522IMG_6982

Atit pentru astazi. Urmeaza o pauza publicitara de o zi, dupa care revenim cu noi tipuri de aluat de tarta Smile

2 comentarii:

Irina Stoenescu spunea...

Iti foarte multumeste frumos :-)
Si asteapta episodul urmator...normal :-)

Irina Stoenescu spunea...

Ah, si comentariile acum:
1.din ou se foloseste numai galbenusul, pentru ca teoretic albusul creste continutul de umiditate, ceea ce antreneaza un consum mai mare si de faina cu consecinte negative asupra crocantei/fragezimii.
2. inainte de introducerea in cuptor se poate intepa frumusel frumusel cu furculita ( ca sa se evite manopera cu foaia si fasolea ) ?
3.crusta de tarta este la jumatate coapta sau coacerea este definitiva?
4. daca este la jumatate coapta, cremele trebuie sa fie termorezistente, sau sunt creme obisnuite, facute in casa?
5. daca este coapta definitiv, nenea tata lu' Alex sugereaza-ne in numarul urmator cateva variante de umplutura care au un index glicemic redus.